Meneer en mevrouw Schumacher brainstormen met een bevriende architect. Zijn voorstellen zijn allemaal even apart. De Schumachers willen dan ook iets met persoonlijkheid en karakter. Na heel wat schetsen, discussies en een veel duurder plan, werd het uiteindelijk een huis met een plat dak. De onderkant is traditioneel gebouwd, bij de hoogtebouw is gekozen voor houten platen. Architect Gustavo Mulhall tekende het, YBH design-build Team zorgde voor de coördinatie. De architect maakte het ontwerp zo open mogelijk om veel licht binnen te laten. Vooraan is er bijna geen enkel raam, alles is georiënteerd op het park achter het huis. Bovendien heeft het gezin zo geen last van lawaai op straat. De start van de bouw liet wel even op zich wachten: de dienst stedenbouw was iets minder "wild" van de plannen. Maar dat was buiten de architect gerekend. In de bouwaanvraag verdedigde hij het ontwerp als volgt: "Voor de inplanting van het woonvolume werd rekening gehouden met de toestand van het terrein in kwestie. Enerzijds wordt er gebouwd tegen een aaneengesloten lintbebouwing. Dit lint wacht enkel nog op een beëindiging. Anderzijds grenst ons terrein aan een doorgangszone naar de achterliggende voetbalterreinen. Dit gegeven maakt het belang van de derde gevel een niet te miskennen element binnen het ontwerp. Door onze benaderingswijze van het project sluit de woning zo goed mogelijk aan op de aanpalende woning, wordt de woning een baken in de straat en laten wij de opdrachtgever genieten van een mooi zicht op het terrein achteraan."
Eén grote kamer
Binnenin huis is de oppervlakte maximaal benut. De woonst van de Schumachers lijkt heel ruim, maar is eigenlijk helemaal niet zo groot. Dat idee krijg je door de creatieve ruimteverdeling. Nergens zijn er gangen, ook boven niet, want die ruimtes dienen alleen maar om door te lopen. Beneden is er maar één ruimte. De open keuken, het bureautje, de eetplaats, de leef- en de televisieruimte zijn van mekaar gescheiden door lage muurtjes. Deze indeling is bovendien niet enkel een optisch hulpstukje, maar maakt het leven er ook heel sociaal: "Zo maak je de hele tijd deel uit van het gezin. Je zit aan de computer of staat in de keuken, maar bent toch in huis. Al moet ik toegeven dat je om te werken soms wel een beetje veel lawaai hebt van tv en zo". Het bureautje dient als werkplaats voor mevrouw en natuurlijk ook een beetje als speelplaats voor de kids.
Snel
De keuze voor de architect stond vast, maar de familie Schumacher had geen tijd om zelf aannemers te zoeken en de hele bouw te coördineren. Dus bezochten ze beurzen, op zoek naar een bedrijf dat het nam dat er een eigen architect was: "We hebben eigenlijk weinig verder gezocht na een gesprek bij YBH design-build Team. We hadden er meteen een goed gevoel bij en kregen de garantie dat alle werken binnen een bepaalde termijn uitgevoerd zouden worden". En wat ook een beetje meespeelde: YBH design-build Team kon heel snel met de bouw beginnen. "We hadden de grond ondertussen al vijf of zes jaar en konden nu echt niet meer wachten", vertelt het koppel. YBH design-build Team hield woord. Twee maanden later zijn de funderingen gegraven en na het bouwverlof startte de bouw. Nog geen jaar later woont het gezin in zijn uniek huis. Er zijn alleen wat problemen geweest met de buitenbekleding: "Dat heb je als je iets nieuws en onbekend wil, dan kunnen de schrijnwerkers niet op automatische piloot werken en maken ze al eens een foutje".