Investeren in de toekomst YBH design-build Team als vaste partner
Wim De Kinder bouwde twee huizen met YBH design-build Team. In Wetteren is een driehoekig stuk grond herverdeeld in vier kavels, twee daarvan zijn nu van hem. De Kinder investeert al jaren in onroerend goed . De beste manier, zo zegt hij, om op latere leeftijd nog steeds de vruchten te kunnen plukken van de grote inspanningen vandaag. Zolang de investering niet afbetaald is, brengt ze natuurlijk nog weinig op . Maar De Kinder doet ook geen verlies . Wat hij moet afbetalen, wordt min of meer gedekt door de huur. Echt rendabel wordt het pas na enkele jaren. Het pensioen van een zelfstandige is bedroevend klein; de huishuur zal dan voor mooie inkomsten blijven zorgen. Voor zijn investeringen kiest hij resoluut voor nieuwbouw.
Investeren in nieuwbouw
"Bij nieuwbouw weet je op voorhand precies hoe het prijskaartje eruit zal zien. Er zal degelijk werk geleverd worden voor een vooraf bepaald budget. Op korte of middellange termijn zullen daar geen onvoorziene kosten bijkomen. Bij oudere huizen kun je daar onmogelijk vanuit gaan. Het is trouwens ook beter dat je weet waar je aan toe bent voor je gaat lenen bij de bank." Om die reden, en omdat het makkelijker te verhuren is, investeert Wim De Kinder enkel in nieuwbouw. Het is zijn bedoeling om wat hij afbetaalt volledig terug te krijgen door de huur. Met nieuwbouw kun je inspelen op de markt en bovendien worden moderne concepten sowieso beter gesmaakt: "Heel dikwijls is de woning zelfs al verhuurd voor ze af is. Dat is leuk, want dan kunnen de eerste huurders mee beslissen over de afwerking. Binnen de mate van het mogelijke, natuurlijk". YBH design-build Team leek hem voor deze projecten de ideale partner: "Hun ideeën zijn een pak origineler dan die van andere sleutel-op- deur-bedrijven als je binnen een bepaald budget wil blijven. Dat is al meteen duidelijk als je catalogussen gaat vergelijken."
Twee kleintjes in de plaats van één groot
De Kinder had een mooi stuk grond op het oog: een grote, driehoekige lap grond. Na herverkaveling is die in vier gedeeld door er een kruis in te tekenen. Daarbij is rekening gehouden met de oriëntatie van de gronden. "Toen ik naar de bank ging, bleek dat ik - inclusief lening - genoeg had voor één van de vier stukken. Niet veel later had ik ook de fondsen verzameld om een tweede woning te fi nancieren." Hij kocht het stuk grond dat net naast zijn eerste stuk lag en volgens de bouwvoorschriften moesten de huizen op beide stukken tegen mekaar gebouwd worden. YBH design-build Team loste het zo op dat de garages aan mekaar vasthangen en midden op het stuk grond - met een verbinding naar de garages - staan de huizen. Het was een weldoordachte keuze om twee huizen op dat stuk grond te zetten: "In principe had één ook perfect gekund. Maar als je op kleinere grondoppervlakken meerdere wooneenheden kunt zetten, is het rendement een pak groter." Het ene stuk grond is nu iets meer, het andere iets minder dan 500m². "Ook sinds de start van de bouw kan ik niet klagen. De opvolging gebeurt bijzonder nauwgezet. Ach, geen enkele bouw verloopt helemaal zonder slag of stoot, maar de kans is heel groot dat ik nog projecten aanbreng", zegt De Kinder tevreden. Bij een investering moet je 20% plus BTW, registratieen notariskosten zelf kunnen opbrengen. De rest leen je bij de bank. Wat je afbetaalt komt dan min of meer overeen met de huur. "De eerste jaren lukt dat niet", moet De Kinder toegeven, "dan moet je zelf nog wat bijbetalen. Maar na enkele indexaanpassingen reken ik erop dat het na zes jaar al een break even is." Wim De Kinder heeft een gouden raad voor elke jonge investeerder: "Investeer in vastgoed op privénaam. Een patrimonium nv bijvoorbeeld is enkel rendabel als het om heel veel eigendom gaat. Als het goed op je privénaam staat, krijg je de huur netto binnen. Dus onbelast. Bij een vennootschap worden eerst alle kosten afgetrokken en blijft er netto een pak minder over". Bovendien is elk huis na vijf jaar verkoopbaar. Heb je op privénaam geïnvesteerd, dan is de meerwaarde onbelast. Bij een vennootschap niet. De huizen zijn dan trouwens niet van jou, maar van de nv. En precies dat wordt een probleem als je op pensioen gaat. Alleen is lenen voor een investering op privénaam soms iets moeilijker.