Geert Van Acoleyen en zijn echtgenote Lea Verheyen waren aanvankelijk niet te vinden voor sleutel-op-de-deur. Pas na onnoemelijk veel ellende met afgekeurde bouwplannen voor hun afbraakpand, een architect die andere dingen aan z'n hoofd bleek te hebben en een aannemer die het voor bekeken hield, besloot het echtpaar uit Bornem om het er toch op te wagen. ''We kozen YBH design-build Team omdat zij verder kijken dan het doorsnee raam-deur-ontwerp. We wilden immers niet worden vastgepind op standaardmodellen. Bovendien behoren rijwoningen tot hun specialiteiten'', vertellen Geert en Lea. ''Het voornaamste was echter dat we volledige vrijheid kregen, zowel qua concept als qua meteriaalkeuze. De architect voelde onze wensen perfect aan. Kort nadien hadden we onze bouwvergunning op zak en geraakte alles in een stroomversnelling''.
Geen makkelijke opgave
Lea en Geert zijn gespecialiseerd in grafische vormgeving. Het lag dus voor de hand dat ze niet zomaar de eerste de beste bouwstijl zouden kiezen. Voor hun woning hadden ze een ultramodern concept met strakke lijnen in gedachten. Opmerkelijk: ze wilen liefst geen ramen aan de straatzijde. Daar kwam nog bij dat het sterk afhellende bouwterrein van amper 4,5 meter breed en 12,7 meter diep tal van beperkingen dreigde te stellen. Het weerhield Lea en Geert er niet van om luidop te dromen van een ongelimiteerd zicht op het achterliggende natuurschoon én van een terras. Kortom, een niet-alledaagse opgave maar dankzij YBH design-build Team kregen ze alles wat ze wilden. En zelfs nog veel meer. ''Zo hebben we niet één maar twee terrassen'', glimlacht het koppel.
Splitclever-concept: licht en ruimtelijkheid
Geert en Lea kozen voor betonplaten voor de strak afgelijnde, raamloze voorgevel. Ter hoogte van de eerste verdieping zorgt een wand uit glazen bouwstenen voor een markant accent. Erachter gaat de badkamer schuil, die zich zodoende verzekerd weet van een rijkelijke lichtinval. ''Het gemis aan lichtinval via de voorzijde wordt volledig gecompenseerd door de glazen wand die de hele achtergevel beslaat'', leggen Geert en Lea uit. ''Die laat een maximale lichtinval toe en bovendien komt ons schitterende boszicht helemaal tot zijn recht.''
Van het beperkte bouwvolume en het afhellingsprobleem is niets meer te merken dankzij Splitclever. Het woongedeelte bestaat uit een aaneenschakeling van tussenverdiepingen die met elkaar verbonden worden door trapjes. Door de afwezigheid van tussenmuren komt de ruimtelijkheid optimaal tot zijn recht. Alle verdiepingen, van de hoogste tot de laagste, staan bovendien met elkaar in contact. ''Je merkt niet eens meer dat het gebouw slechts een beperkte oppervlakte heeft", stellen Geert en Lea.
De ruimtelijkheid betekent zelfs een extra troef voor de verwarming van de woonst. ''De buitenmuren en ramen aan de achtergevel zijn optimaal geïsoleerd. De keuken en leefruimte zijn voorzien van vloerverwarming waardoor de warmte automatisch naar boven stijgt en zich in de hele woning verspreidt'', leggen Lea en Geert uit. ''In combinatie met de warmtestralende buis van de kachel, die doorheen alle ruimtes naar boven leidt, slagen we er perfect in om het hele huis aangenaam warm te krijgen''.