Robert Vandam en zijn echtgenote hadden er in het Brusselse al een lange, vruchteloze zoektocht naar een geschikte loft opzitten toen ze uiteindelijk besloten om een rijwoning te verbouwen. Ze gingen op zoek naar een bouwfirma. Het werd algauw duidelijk dat ze met YBH design-build Team de geknipte partner in huis hadden gehaald.
In Sint-Agatha-Berchem vond het echtpaar een perceel bouwgrond van 6 meter breed. Niet overdreven groot maar - zo bleek algauw - niets te klein voor een comfortabele Cityloft van zo'n 100 m² met onbegrensde lichtinval en royale leefruimtes. Om nog niet te spreken van de andere voordelen waaraan een echte loft niet eens kan tippen. Een loft mag dan immers binnenin wel boordevol charme zitten, aan de buitenkant is het vaak nauwelijks meer dan een troosteloze woondoos. Dat minder fraaie kantje bleef het koppel Vandam alvast bespaard. Hun Cityloft kreeg een stijlvolle rode voorgevel aangemeten met op de bovenste verdiepingen twee grote glaspartijen in een fraai contrasterende, grijze omkadering. "In combinatie met de achtergevel, die uit één grote glazen wand bestaat, zorgt die de hele dag door voor een maximale lichtinval'', vertelt het echtpaar. "Van een koudegevoel is geen sprake. Dankzij de uitstekende isolatiematerialen volstaat gasverwarming ruimschoots''.
De geïntegreerde garage is zo'n ander, niet te versmaden extraatje dat mooi is meegenomen middenin de stad. Op het gelijkvloers bevindt zich trouwens ook nog een inkomhal, sanitair en een ruime leefkeuken. Er bleek zelfs nog ruimte over voor een stadstuintje. "Pure luxe en van onschatbare waarde in de stad'', stellen Robert en z'n vrouw. "Hieruit blijkt eens te meer hoe polyvalent dit concept is. Het laat zich toepassen in alle mogelijke situaties, zelfs op het platteland".
Bovendien biedt het tal van toekomstmogelijkheden. Stel dat je op een goeie dag uitgekeken bent op je loft en bijkomende privacy wenst, dan maak je er in een mum van tijd weer een heuse rijwoning van door tussenmuren te plaatsen.
Het designgevoel van een authentieke industriële loft wordt moeiteloos tot leven gewekt door de integratie van allerlei typische elementen zoals ijzeren steunbalken, metalen trappen en een betonnen vloer. De enorme ruimtelijkheid doet de rest.
Bij de familie Vandam bestaat de eerste verdieping uit een indrukwekkende leefruimte die zich uitstrekt van de voorgevel tot de achterzijde. De tweede verdieping telt, behalve de ruimbemeten master bedroom, een luxueuze badkamer en een logeerkamer. Een discrete afscheiding zorgt voor de nodige privacy. De zolderverdieping op zijn beurt biedt plaats genoeg voor nog minstens twee slaapkamers. "Dit concept biedt werkelijk alle voordelen van een gloednieuwe woning en weet desondanks toch een uniek loftgevoel op te roepen. Wij hoeven ons geen zorgen te maken dat we voor onverwachte mankementen komen te staan in onze nieuwe woning'', getuigt het koppel.
De loftwoning van Robert en z'n vrouw is trouwens om meer dan één reden een absolute blikvanger. De aankleding is immers een sterk staaltje van milieuvriendelijke recuperatie en recyclage. Robert, een gepassioneerd brocanteur, gaf zijn unieke interieur gestalte met behulp van allerlei fraaie afdankertjes en nostalgische tweedehandsspullen. Die geven het geheel een eigen karakter. Des te meer als je de markante verhalen kent die erachter schuil gaan. Maar daarvoor loop je beter eens langs. Want de familie Vandam is zodanig in z'n nopjes met z'n geslaagde Cityloft dat ze hun thuis wàt graag ter beschikking stellen als kijkwoning.